Josep Fontdecaba i Fuster

Josep Fontdecaba i Fuster

Creat per Redacció il 01/01/2010
Josep Fontdecaba i Fuster (Barcelona, 1928). De jove estudia peritatge industrial a Terrassa i es titula com a Radiotelegrafista a l’Escuela Oficial de Telecomunicación a Madrid. Després, durant set anys navega com a oficial de ràdio a la Marina Mercant espanyola i estrangera. El 1959 deixa la marina per dedicar-se a activitats comercials i industrials. Es retira el 1990 i des de llavors ha publicat, amb una regularitat sorprenent, diverses novel·les i reculls de narrativa que han estat guardonats arreu dels Països Catalans.

Inicia la seva trajectòria literària amb la novel·la El nàufrag impossible (1999), premi Ferran Canyameres de novel·la. Seguidament rep els premis Baltasar Porcel d'Andratx per la novel·la Aigües tèrboles (2000) i Ribera d'Ebre de narrativa per la novel·la Les arrels (2000), l’única que no està ambientada en temes mariners. El 2003 publica el llibre de memòries L'aprenent de pilot, guanya el premi Joan Santamaria per La darrera maniobra i el premi Nostromo pel recull de narrativa Set grillons de cadena, que és traduït al castellà.

L’any 2006 publica l'Última singladura, obra que obté el premi extraordinari Miquel Àngel Riera de Sa Nostra, de Mallorca, i el 2008 obté el premi Armand Quintana amb la novel·la L'indesitjable passatger. També ha obtingut premis de contes i narracions curtes com el de la Fundació Maurí de La Garriga, el de Relats de Gent Gran, de Cornellà i el de Sant Pere de Vilamajor. Actualment, a punt de complir els vuitanta-dos anys, continua escrivint.

2.9 min
Els records de la infància d'en Josep el traslladen a una Barcelona republicana, als ensenyaments de la seva mare mestra quan ell era molt petit, a l'arribada de la guerra civil i a la duresa de la postguerra.
visualitzacions 6187 vegades
4.8 min
En Josep, amb altres amics, tenien la idea de sortir d'Espanya però a l'època de la seva joventut aquesta idea no era gens fàcil de portar-la a terme. Per això decideix treure la titulació de mariner merca...
visualitzacions 5994 vegades
8.1 min
Retirat del món de la marina i amb l'objectiu de formar una família, en Josep comença a vincular-se amb el món industrial i amb el pas dels anys es converteix en un referent. Avui recorda aquells temps d'ho...
visualitzacions 6453 vegades
8.0 min
A en Josep sempre li va agradar escriure. Però és quan es va a retirar que va començar a plasmar en llibres les seves històries.
visualitzacions 6221 vegades
2.3 min
En Josep i la seva dona es van conèixer des de molt petits, perquè les seves famílies eres molt amigues. I en Josep sempre va saber que aquesta nena seria la dona que l'acompanyaria al llarg de la seva vida ...
visualitzacions 6263 vegades