Projecte

Introducció

Molts de nosaltres recordem amb nostàlgia quan, sent nens, ens assèiem en les cames dels nostres avis per escoltar, encantats i atents, les històries que ens relataven. Aquests records, amb el passar dels anys, es van convertir en les experiències viscudes de tota una generació.
Aquestes històries són recordades com un símbol de la nostra identitat. Aquestes històries, eren explicades per ensenyar-nos a través de l'experiència, perquè ens servissin d'exemple i per a mantenir en la memòria els costums i valors d'una època. Per a molts de nosaltres, la importància d'aquestes experiències ens han anat acompanyant mentres creixíem i amb el pas dels anys, vam ser comprenent encara més el veritable valor de les mateixes. Per això, ens hem posat a la recerca d'aquelles anècdotes i records dels nostres avis. Per poder conservar-les i distribuir-les.

Abans que desapareguin.

Quan ocorre això, podem descobrir un món extremadament fascinador.

El desig d'aquest projecte és transmetre una mica d'aquesta màgia.

El vídeo i l'àudio són el mitjà triat: el vídeo és el que més ens pot apropar a la reconstrucció d'un record a través d'un missatge pur en primera persona. La veu, les cares, les expressions són una part essencial de la persona i de les seves històries. A més, l'àudio ens permet anar a un lloc més enrere en el temps. A través del registre de la veu es poden descobrir importants i valuosos records. L'àudio també ajuda a simplificar la percepció, i si no tens accés a una càmera, podràs transmetre la història a través d'un registre àudio...

Internet és el mitjà triat per difondre els records ja que permet gaudir a tots a causa de l'àmplia disponibilitat de continguts i la simple manera d'accés. A més, Internet garanteix a tots l'oportunitat de contribuir a la creació de continguts a través d'una fàcil creació de rutes temàtiques.

Finalment però no menys important, Internet és el mitjà dels joves, o sigui dels quals, més que tots, han de convertir-se en els destinataris de la memòria i en els vigilants de l'experiència.

Què és Memoro el Banc de la Memòria

L'Associació el Banc de la Memòria és un projecte "sense ànim de lucre" dedicat a la recollida de les records i històries de la vida de les persones nascudes abans de 1950. El format utilitzat és el de clips d'àudio o vídeo d'uns minuts de durada.

Aquest procés s'exterioritza amb la distribució gratuïta dels records recollits. El mitjà de comunicació triat és el web, un lloc específic per a la recol·lecció i ús dels continguts en vídeo i àudio.

A diferència d'altres iniciatives similars, per assegurar la fi i la coherència del projecte es posen restriccions sobre com carregar els continguts a través de la verificació realitzada pels integrants de l'Associació.

L'Associació el Banc de la Memòria, s'associa amb Memoro - El Banc de la Memòria que va néixer a Torí a l'agost de 2007. La primera pàgina web www.bancadellamemoria.it va ser llançada el 15/06/2008. Des de setembre de 2009, el projecte Memoro es gestiona a Itàlia per l'Associació la Banca de la Memòria Associació. A Espanya, s'exterioritza a través de l'Associació el Banc de la Memòria.

Funcionament

El que fa especial a l'entrevista és el seu contingut.

La recol·lecció dels records poden ser de dues maneres:BR>

1) Col·lecció "editorial".
Els editors del projecte editen l'entrevista (insereixen subtítols en les edicions) i completen "atributs" necessaris per a la seva classificació.
El personal editorial també posa cada història en "categories" i proposa una sèrie de "rutes o temes" amb la finalitat de facilitar la consulta.

2) Penjada pels usuaris.
Qualsevol persona pot convertir-se en un "cercador de memòria": : només necessites una gravadora d'àudio, un telèfon cel·lular o una càmera de vídeo. Una vegada registrats, els records poden ser fàcilment carregats pels usuaris.
Els testimonis, vídeos, àudio i fotos penjades seran agrupats dins de la teva pròpia pàgina personal: Aquí, com a usuari, es pot modificar, afegir o eliminar els continguts creats.
Els usuaris també poden crear noves "rutes" o sèries d'històries d'àudio i vídeo per compartir amb altres usuaris del lloc.

Funcionament econòmic

Memoro – El Banc de la Memòria, vol ser un projecte capaç de generar riquesa cultural i econòmica. Aquesta riquesa no s'acumula sinó que es distribueix: els recursos culturals són compartits a través de les entrevistes disponibles on line i els recursos econòmics s'utilitzen per pagar el treball de les persones involucrades, crear iniciatives territorials i recolzar el creixement del programa internacional. Aquest model ha de ser sostenible. Aquestes són les formes per poder ser-ho:

1) Donacions:
Tothom pot recolzar el nostre projecte! Tractem de fer-ho de la millor manera possible per mantenir el projecte viu, qualsevol ajuda és important. Mira com donar fent clic aquí.

2) Patrocinadors:
Memoro – El Banc de la Memòria concedeix als autors l'oportunitat de formar part d'un esdeveniment que contribueix a la preservació d'un patrimoni soci-cultural. La nostra idea és oferir entrevistes als treballadors de més edat a fi de recopilar històries relacionades amb les empreses. Aquests vídeos estaran disponibles en el lloc web "portfolio".
Si desitja més informació posi's en contacte amb nosaltres.

3) Administració pública i organitzacions locals:
Se'ls dóna l'oportunitat de preservar i difondre les peculiaritats històriques, socials i antropològiques través de la creació d'entrevistes dirigides a la construcció de vies d'ús específic. També s'ofereixen programes de formació i participació a les escoles, on els alumnes poden ser cercadors de memòria i així contribuir al diàleg intergeneracional. També existeixen projectes encaminats a la participació de la gent gran donant un valor terapèutic a les entrevistes realitzades. Alguns exemples estan disponibles en "especial".