THE TIBET ORAL HISTORY PROJECT

tibet
 

El Projecte Història Oral del Tibet (TOHP) grava les històries orals dels supervivents tibetans més ancians amb la finalitat de documentar, preservar i difondre la cultura, l'idioma i la història del poble tibetà. D'aquesta manera, amb els records explicats pels Testimonis s'assegurarà que la cultura de la saviesa i la veritable història del Tibet no serà esborrada per una força d'ocupació, sinó que es preservarà i difondrà per a les generacions esdevenidora.

El TOHP (en anglès Tibet Oral History Project) va ser fundat en 2003 en resposta a una petició de la seva Santedat el Dalai Lama, qui va posar l'accent en la urgència de la realització d'entrevistes a aquells tibetans ancians que es van veure obligats a fugir de la seva pàtria després de la invasió xinesa i perquè les seves històries i records no desapareguin ni es perdin en l'oblit. Com a resultat d'això, la nostra organització ha registrat importants declaracions de testimonis de la invasió xinesa i l'ocupació del Tibet, així com les pràctiques culturals i religioses que estan sent restringides o simplement eliminades en el Tibet per les autoritats xineses.

TOHP ha gravat les històries orals de 120 ancians tibetans de diversos orígens i de totes les regions del Tibet. La majoria viuen com a refugiats en l'Índia. Aquesta col•lecció d'història oral té un valor incalculable ja que compta amb retrats íntims dels ancians - l'última generació que va viure Tibet lliure - i preserva per a les futures generacions el record de la seva pàtria. Els ancians tibetans van ser convidats a explicar les seves experiències sobre la infància en el Tibet, les seves tradicions culturals i religioses, l'impacte de la invasió xinesa i l'ocupació del Tibet, les condicions que els van obligar a l'exili, i com van sobreviure física i espiritualment.

Els esforços han estat encoratjat i recolzat per la seva Santedat el Dalai Lama, el Parlament Tibetà, el Consell de Ministres del Tibet i moltes organitzacions tibetanes. La Biblioteca del Congrés dels Estats Units ha sol•licitat tota la col·lecció de la història oral del TOHP i també s'ha ofert per actuar com l'arxiu permanent dels materials del TOHP, assegurant que aquestes històries orals estiguin disponibles a nivell mundial per a les generacions futures.

Les transcripcions de les entrevistes, els video clips i més informació sobre el treball es pot trobar en nostre assetjo web en www.tibetoralhistory.org.