Juliana Messalles i Vilanova

Juliana Messalles i Vilanova

Creat per Redacció il 01/01/2010
Juliana Messalles i Vilanova (Arbeca, Garrigues, 1928-2013) és mestra i poeta. Als divuit anys acaba els estudis de magisteri i des de llavors s'ha dedicat a l'ensenyament de la llengua i la història contemporània. Es casa amb el poeta vilafranquí Antoni Massanell i Esclassans, amb qui intercanvia nombrosos poemes durant els anys de festeig.

A partir de la mort del seu espòs, l'any 1993, col·labora amb poemes propis en diverses publicacions de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), i publica Amor meu (1994), un recull de poemes íntegrament dedicat a la memòria del seu marit. El 1996 publica el llibre de contes infantils Arri, arri, cavallet, amb dibuixos de Núria Giralt, inspirat en les tradicionals Cotonines o ball de cavallets, una de les tradicions més característiques de la Festa Major de Vilafranca, declarada d'interès nacional.

La Juliana es defineix com a “mestra” de vocació i una “amant de la poesia”, i li agrada que els seus exalumnes la continuïn anomenant “senyoreta Messalles”.

5.0 min
La Juliana recorda la infantesa a Arbeca, el seu poble, els dies d'escola i com la guerra va afectar els sentiments d'una nena sensible.
visualitzacions 7087 vegades
2.3 min
Amb 18 anys, la Juliana ja tenia el títol de mestra. Avui recorda l'esforç que va fer per poder tenir el títol i el seu desig de treballar com a mestra.
visualitzacions 6218 vegades
2.3 min
La Juliana recorda amb nostàlgia els ensenyaments del seu pare i com van marcar el desenvolupament de la seva vida.
visualitzacions 5838 vegades
3.9 min
A la Juliana sempre li va agradar escriure. I aquesta passió per fer poemes la va exercir amb més intensitat quan va conèixer el seu marit, amb qui s'intercanviava correspondència.
visualitzacions 5738 vegades
3.8 min
La Juliana recorda el seu marit mort, i com es va enamorar "d'un home molt maco amb un gran cor".
visualitzacions 5886 vegades
5.9 min
La Juliana recorda com va començar a escriure poemes i com, després de la mort del seu espòs, va sentir la necessitat de bolcar en poemes els seus sentiments.
visualitzacions 5653 vegades
4.4 min
La Juliana es defineix com una mestra de vocació, i demana als seus exalumnes que sempre la cridin "La senyoreta Messalles".
visualitzacions 6687 vegades