Toni Moll Camps

Toni Moll Camps

Creat per Redacció il 01/01/2010
Toni Moll Camps (Ciutadella, Menorca, 1926-2023) estudia llatí al seminari i es llicencia en Filologia clàssica. És poeta i traductor, i ha treballat com a professor de llatí a Menorca i Xile, on viu durant vuit anys, i en tasques editorials a partir de 1971, un cop instal·lat a Barcelona.

Des que als vint-i-un anys publica l'aplec de poemes Serenor (1946), ha mantingut una trajectòria discreta però constant entorn de la literatura. A més d'aquest primer recull, ha publicat Finestra dels dies (1990) –premi Frederic Erdozaín del Consell Insular de Menorca (1989)–, amb poemes escrits entre 1950 i 1960; el llibre de memòries Inventari de minyonia. Evocacions i digressions (1986) –Premi X Biennal literària de Sant Joan (1985)–; les obres de narrativa L'hostal de la sirena (1992), Lluna d'octubre (1996) i La noia que sortia del mirall (2007), i Llibre I de les Odes d'Horaci (2009), una versió versificada de les Odes d’Horaci. En la seva tasca com a traductor, ha traduït, entre d'altres, nombrosos títols de narrativa infantil i juvenil del castellà al català.

L'any 2010 ha estat honorat amb el premi Ciutadellenc de s’Any, en la categoria Fabiol de Bronze, en homenatge a la seva trajectòria.

4.5 min
Per a en Toni, la poesia és part de la seva vida i per això es considera un poeta. Un poeta que ha format una família, que és feliç amb els seus fills i a qui li agrada gaudir dels néts.
visualitzacions 7143 vegades
2.3 min
Després de recuperar escrits de l'època d'estudiant del seu avi, que en Toni va publicar, va escriure el llibre Mites i records, que tracta de recuperar la memòria i la cultura de l'illa de Menorca.
visualitzacions 6171 vegades
4.2 min
En Toni recorda que els seus primers passos per la literatura estan vinculats a la seva infantesa i la seva afició per inventar-se històries. Posteriorment, amb el pas dels anys, aquestes històries es van co...
visualitzacions 6215 vegades
6.4 min
En Toni recorda les motivacions que el van portar a realitzar la traducció del Llibre I de les Odes d’Horaci.
visualitzacions 7391 vegades
5.8 min
Influït per la seva mare, en Toni es va convertir en un apassionat per la poesia. Avui recorda les publicacions i recita alguns dels seus versos.
visualitzacions 6051 vegades
5.3 min
En Toni, junt amb altres capellans, se'n van anar a Xile. Allà va estar treballant entre les ciutats de Santiago i Valparaiso. I a Xile va conèixer la Sònia, se’n va enamorar, s’hi va casar i és feliç....
visualitzacions 8445 vegades
8.3 min
Nascut a Ciutadella (Menorca) en una família dedicada a la impremta, en Toni recorda els seus dies d'infantesa, especialment quan feia d’escolà. També recorda l'arribada de la guerra, les restriccions, i e...
visualitzacions 6557 vegades