Joan Fontcuberta i Gel

Joan Fontcuberta i Gel

Creat per Redazione il 15/12/2011
Joan Fontcuberta i Gel (Argentona, Maresme, 1938-2018) és traductor i professor emèrit del Departament de Traducció i d’Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona. En la seva dilatada carrera s’ha centrat, principalment, en la traducció de textos literaris alemanys i anglesos al català i en la traducció audiovisual.

Ha traduït, entre d’altres, Thomas Bernhard, Hermann Broch, Daniel Defoe, A. Conan Doyle, Günter Grass, Graham Greene, Franz Kafka, Thomas Mann, Mark Twain i Stefan Zweig. La seva gran aportació a la bibliografia en llengua catalana ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Literatura Catalana de traducció al català (1991) per la traducció de La mort de Virgili (1989), de H. Broch, i amb el Premi Ciutat de Barcelona de traducció en llengua catalana (2010) per la traducció de La impaciència del cor (2010), de S. Zweig. En el terreny de l’assaig sobre traducció, és autor de Tots els colors del camaleó (2008).

4.7 min
En Joan fa un repàs dels grans autors que ha traduït com Stefan Zweig, Thomas Mann i la influència d'aquests autors sobre el pensament en plena època del franquisme.
visualitzacions 6905 vegades
3.3 min
En Joan destaca la labor dels traducctors i sent que la gent comença a reconèixer cada vegada més les bones traduccions. No obstant això, també diu que encara queda feina per fer perquè es reconegui més ...
visualitzacions 5700 vegades
5.0 min
En Joan guarda grans records de la seva etapa com a professor, ja sigui d'institut com d'universitat. Avui recorda i valora les ganes que tenien aquells estudiants de traducció. I, recentment jubilat, diu que ...
visualitzacions 6025 vegades
4.7 min
En Joan recorda l'etapa a TV3 quan va fer-hi traduccions de guions de sèries angleses. I considera que va aprendre molt d'aquest treball.
visualitzacions 5824 vegades
3.5 min
En Joan es defineix com un traductor professional que ha tingut la sort de poder fer en la vida les dues coses que més li agradaven: traduir i ensenyar.
visualitzacions 7671 vegades
4.4 min
Nascut a Argentona, en Joan recorda una infància molt feliç on la vida al carrer i el contacte amb la natura eren l'escenari principal. Avui recorda aquests dies així com també l'època de l'estraperlo i l'...
visualitzacions 5544 vegades
4.6 min
En Joan recorda el gust que sempre va sentir per la traducció, l'anada a la universitat, la decisió de triar l'idioma alemany i els primers treballs que va començar a realitzar.
visualitzacions 5666 vegades