Lluís Solà i Sala

Lluís Solà i Sala

Creat per Redazione il 15/12/2011
Lluís Solà i Sala (Vic, 1940). Poeta i dramaturg. Publica el seu primer llibre el 1975, Laves, escumes. Com a editor, col·labora en la revista Inquietud i és un dels impulsors de la revista de poesia Reduccions, de la qual és director. La seva obra poètica ha estat reconeguda al llarg dels últims anys, en què ha publicat De veu en veu, poemes escrits entre 1960 i 1999, Premi Quima Jaume de reconeixement a la creació poètica i Premi de la Crítica de poesia catalana. Més recent és el llibre L'arbre constant (2003), recull de sis poemaris que alternen el vers i la prosa poètica.
En la seva faceta de dramaturg, Lluís Solà ha dut a escena obres d'Strinberg, Esquil o Brossa, entre d'altres, i també ha estrenat obres pròpies. És director i fundador del Centre Dramàtic d'Osona. Com a traductor, ha fet versions de Kafka, Dürrenmatt, Handke, Rilke, Rimbaud, Pound o Pessoa. Com a crític, ha estudiat l'obra de Vinyoli, Beckett o Miquel Martí i Pol.
També s'ha de destacar el seu vessant cívic, amb el seu esforç constant per assolir el reconeixement oficial de la llengua catalana

5.5 min
En Lluís mira cap enrere. Cap a la seva infància a la plana de Vic. I visualitza dues infàncies: una marcada per la llibertat de la naturalesa i l'altra marcada per l'opressió que existia a l'escola.
visualitzacions 5957 vegades
2.9 min
En Lluís fa una reflexió sobre la necessitat i la voluntat de descobrir i recuperar una llengua i una identitat que es va voler exterminar.
visualitzacions 5260 vegades
0.0 min
És en la paraula i la poesia on en Lluís considera que s'estructura el seu món. Un món vinculat al pensament, la música, el teatre, la filosofia i l'home.
visualitzacions 5643 vegades
5.1 min
En Lluís fa un repàs dels seus poemes i en tria alguns de significatius per deixar constància de les seves paraules escrites
visualitzacions 6513 vegades
3.5 min
El teatre. El pare. L'entorn. La vida. En Lluís reflexiona sobre els aspectes que més han influït en el despertar del poeta que portava dins seu.
visualitzacions 5024 vegades
2.8 min
En Lluís va conviure amb el teatre des de molt petit i el sent com alguna cosa natural en la seva vida. I per això hi ha treballat des de diferents aspectes.
visualitzacions 5113 vegades