Carles Castellanos i Llorenç

Carles Castellanos i Llorenç

Creat per Redazione il 24/05/2012
Carles Castellanos i Llorenç (Barcelona, 1942) és professor i doctor en traducció per la Universitat Autònoma de Barcelona. És enginyer industrial i lingüista, especialitzat en les llengües afroasiàtiques (amazic o berber, àrab, hebreu, egipci antic...) i en l'estandardització lingüística. És coautor del primer diccionari bilingüe d'Enciclopèdia catalana, francès-català/català-francès, ha treballat en l'aplicació de la informàtica a la llengua catalana, i és traductor i ha elaborat diferents obres lexicogràfiques, lingüístiques i sociolingüístiques. Té una llarga trajectòria de militància independentista, d'ençà de 1961, manifestada a través de nombroses publicacions, una experiència política i vital recollida en el llibre Reviure els dies – records d'un temps silenciat (2003).

3.6 min
En Carles va néixer el 1942 al barri de Sant Andreu de Barcelona, però de petit freqüentava el poble de Calonge, a la Costa Brava, d'on era la seva mare. Avui recorda aquells dies d’infància entre la plat...
visualitzacions 5301 vegades
1.7 min
En Carles recorda com als 14 o 15 anys va començar a despertar-se-li la vocació lingüística estudiant grec i llatí.
visualitzacions 5108 vegades
3.3 min
En Carles recorda com al barri de Sant Andreu va començar a vincular-se en la lluita per la cultura i l'acció social.
visualitzacions 5117 vegades
3.6 min
En Carles va sofrir diverses detencions. I no ho va passar gens bé. Va ser torturat i va haver de passar després un temps a la clandestinitat.
visualitzacions 5514 vegades
2.0 min
Quan estava fent els cursos preuniversitaris, en Carles va començar a vincular-se a l'acció política. Avui recorda aquells dies intensos.
visualitzacions 5252 vegades
2.4 min
En Carles recorda els dies d'exili a la Catalunya Nord. Malgrat la situació precària, va aprofitar el temps per fer traduccions i treballar en la construcció.
visualitzacions 5441 vegades
4.9 min
En Carles fa un repàs de la seva introducció al món de la traducció gràcies a l'ensenyament del català.
visualitzacions 5396 vegades
1.8 min
En Carles considera que si un alumne no se sent motivat o té problemes a la classe pot ser per les mancances del professor. Per això sempre s'ha mostrat interessat a ajudar els seus alumnes.
visualitzacions 5253 vegades