Antoni Maria Thomas i Andreu

Antoni Maria Thomas i Andreu

Creat per Redazione il 24/05/2012
Antoni Maria Thomas i Andreu (Palma, 1942) és periodista, dramaturg, director teatral i documentalista cinematogràfic.

Vinculat al circuit teatral palmesà des de molt jove, el 1963 és un dels fundadors del Grup de Teatre Experimental i es consolida com un dels directors més destacats i innovadors del panorama illenc. El 1980 és un dels fundadors i el director de la companyia professional La Lluna de Teatre, amb la qual ha dirigit una vintena d’obres, entre elles el premi Ajuntament de Palma per la posada en escena de l’obra de Milan Kundera “Jacques i el seu Amo” (1987). Com a dramaturg és autor de Diàlegs d’una nit d’estiu o La recerca de l’amor perdut, premi Teatre d’Avanguarda del diari Ultima Hora, 1966. Mary Anne Walkley, una tragèdia anglesa (1988); Auto de fe (Excel·lència), premi Teatre Principal de Palma de Textos Dramàtics del 2003. Com a novel·lista és premi Miquel Àngel Riera 1997 amb la novel·la “Júlia i altres memòries”. Com a periodista, format a l’Escola Oficial de Periodisme de Barcelona, ha estat redactor a diaris de Palma de Mallorca i a revistes de Madrid, entre elles “Cuadernos para el Diálogo”. També redactor de Ràdio Nacional d’Espanya a les Illes Balears. L’any 2003 dirigeix el documental Nosaltres els vençuts. Testimonis de la guerra civil i postguerra a Mallorca, primer documental realitzat a les Balears sobre el tema de la Memòria Històrica que va obtenir el Premi Rescat, de Barcelona. També de “Càntic” sobre la vida i obra del músic illenc Joan M. Thomàs (2006); codirector del documental “La imatge cremada”, sobre els inicis del cinema a les Illes, (2007); i director del també documental “Els Xuetes. Crònica dels jueus conversos de Mallorca” (2012).

3.2 min
Nascut a Palma el 1942, l'Antoni recorda l'etapa de la infància a València, on va residir un temps pel treball del seu pare. També recorda les falles, i el retorn a Palma.
visualitzacions 5086 vegades
1.0 min
Fill d'una família conservadora, l'Antoni recorda la seva etapa d'ensenyament en un institut molt liberal per l'època.
visualitzacions 4957 vegades
2.4 min
L'Antoni recorda l'estada a Barcelona, els inicis dins el periodisme i la participació política.
visualitzacions 5312 vegades
6.5 min
L'Antoni recorda la seva etapa de militància en la lluita antifranquista. Avui reflexiona sobre aquells dies.
visualitzacions 5154 vegades
5.9 min
L'Antoni recorda l'època franquista i fa una reflexió sobre els seus ideals, el seu treball a la premsa i la militància política.
visualitzacions 4751 vegades
4.8 min
Després de la seva estada a Madrid, l'Antoni decideix tornar a Palma i allí reprèn la seva passió per la literatura i el teatre.
visualitzacions 4970 vegades
6.0 min
Des de l'any 2003 l'Antoni va començar a involucrar-se en el món dels documentals amb diverses produccions molt ben acceptades per la crítica. Avui reflexiona sobre la importància dels documentals en la soc...
visualitzacions 5628 vegades
5.6 min
L'Antoni reflexiona sobre les diferents facetes de la seva etapa com a periodista i l'important que és per a ell el fet de poder comunicar coses a la gent.
visualitzacions 5218 vegades