Joan Bonet Nadal

Joan Bonet Nadal

Creat per Redacció il 01/01/2010
Joan Bonet Nadal (Manacor, Mallorca, 1929 - 2017).
També conegut com a “Bonet de ses pipes” és un artesà piper retirat, que amb la marca “Bonet”, iniciada pel seu pare, assoleix prestigi entre els fumadors de tot el món. Fabrica una pipa per a mil fumadors que figura al llibre Guinness, i participa en l’organització de diversos campionats internacionals de fumadors de pipa.

Ja de gran, la preocupació per millorar el català, i la voluntat de divulgar el món de les pipes, el porta a traduir, del castellà al català, L'art de fumar en pipa (1975), de Joaquim Verdaguer. A partir d'aquest fet, a la passió per les pipes s'hi afegeix la passió pels llibres, i inicia una trajectòria literària molt personal. Publica, en català i en castellà, diversos llibres de divulgació i reculls de narrativa breu, amb els títols La pipa en Baleares (1980), Les rondalles de la pipa (1978), Las pipas: prontuario de pipología (1978), I fumant en pipa! (1981), Pipades i vivències (1983), El pipamerón. Cuentos de la pipa (1984) i Amb pipa i sense: el sisè sentit i altres contextos (2004).

2.5 min
Empresonat per pertànyer a Esquerra Republicana, el seu pare va començar a fabricar pipes a la presó de Manacor. Allà, on el seu pare complia sentència, és quan va començar a construir-se el gratificant ...
visualitzacions 6877 vegades
2.8 min
L'emoció s'apodera d'en Joan quan recorda l'abraçada que el seu pare li va fer després de la mort del seu oncle també detingut. Van ser temps difícils, temps de dolor, que en Joan va intentar superar amb l...
visualitzacions 7091 vegades
3.0 min
Riu i recorda. El passat ve a la memòria d'en Joan i recorda amb alegria les anècdotes de la seva primera comunió.
visualitzacions 6879 vegades
3.5 min
A en Joan li agrada barrejar en els seus llibres serietat i humor, com en Les rondalles de la pipa. Ens llegeix un fragment del llibre on queda palès aquest gran sentit de l'humor.
visualitzacions 7014 vegades
5.7 min
Quan va haver de decidir el seu futur, Bonet no va tenir cap dubte: seria un artesà de les pipes. Amb el pas dels anys es va convertir en En Bonet de Ses Pipes.
visualitzacions 11380 vegades
2.1 min
En Joan es defineix com "un piper que escriu" però diu que li agradaria més ser "un escriptor que fa pipes". Recorda els seus primers escrits sobre pipes i les satisfaccions que ha tingut gràcies als contes ...
visualitzacions 6348 vegades
3.7 min
Amb 56 anys de casat i uns néts a qui els desitja "que tinguin uns néts tan bons com els meus", en Joan recorda les èpoques de festeig en temps molt diferents als d'ara.
visualitzacions 6794 vegades