Maria Clara Forteza Albet

Maria Clara Forteza Albet

Creat per Redazione il 18/05/2014
Maria Clara Forteza Albet (Barcelona, 1941) ha treballat de mestra. És fundadora i la directora, durant quaranta-set anys, de l'escola Reina Elisenda de Barcelona.

Formada en Magisteri, també estudia música, Belles Arts al Conservatori Superior del Belles Arts de Sant Jordi i dansa a l’Institut del Teatre de Barcelona. L’any 1964, a l'edat de vint-i-tres anys, funda l’escola Reina Elisenda per donar continuïtat als principis de l’Escola Activa i crear una escola plenament catalana en l'època franquista.

Ha escrit el llibre de memòries Amor sense clixés. Una simfonia en clau de mestres (2012), en el qual, amb el rerefons del món pedagògic durant el franquisme, explica una història d'amor molt profunda i particular que va durar vint-i-quatre anys, fins la mort d'un dels protagonistes.

2.3 min
Una mirada cap al passat. Una mirada cap als temps de la postguerra. Cap a la infància. La Maria recorda aquells anys en què amb poca cosa s'intentava ser feliç.
visualitzacions 3162 vegades
3.8 min
La Maria recorda l'orfenat que els seus pares tenien i com d'ells va aprendre un dels valors més importants i que han marcat la seva vida: el valor de la solidaritat.
visualitzacions 2900 vegades
4.3 min
La Maria sempre va ser una nena autodidacta. I així, jugant i ajudada per la gent que treballava a casa del seu pare, va aprendre a sumar i escriure.
visualitzacions 3108 vegades
5.5 min
La Maria recorda com la seva mare sempre es va preocupar perquè la seva filla tingués una educació progressista. I després de lluitar, ho va aconseguir. I la Maria va ser feliç.
visualitzacions 3431 vegades
0.0 min
L'escola del Guinardó va significar, per a la Maria, la felicitat plena. Avui recorda aquells anys marcats per una educació diferent.
visualitzacions 3316 vegades
5.3 min
Al moment de recordar les persones que van deixar empremtes en la seva vida i la seva formació, la Maria no dubta: la senyoreta Català. I explica com aquella professora va marcar tant l'esdevenir de la seva v...
visualitzacions 3621 vegades
3.7 min
Després del seu pas com a alumna a l'escola del Guinardó, la Maria va continuar-hi fent de docent. Avui recorda aquells anys d'aprenentatge i ensenyament simultanis.
visualitzacions 3617 vegades
11.3 min
El món de l'educació va ser-ho tot en la vida de la Maria. Un món que va ocupar gran part de la seva vida. I se sent feliç que hagi estat així.
visualitzacions 3154 vegades
9.8 min
Va ser a través d'un programa de TV3 que la María va començar a escriure. Va començar a explicar la seva història. A immortalitzar-la a través de la literatura. Avui recorda aquells processos que la van m...
visualitzacions 3078 vegades
12.5 min
Una història. La seva història. La Maria parla del llibre Amor sense clixés, un llibre que narra una història d'amor. La seva. Una història que trenca prejudicis. Que ensenya. Que reflecteix la inco...
visualitzacions 3222 vegades
3.2 min
La Maria parla de les seves dues passions, a més de l'ensenyament: el retrat i l'escriptura.
visualitzacions 3217 vegades
1.8 min
La Maria diu que va ser feliç. Feliç perquè, malgrat les dificultats, va viure una gran història d'amor, una història que li va donar sentit ple a la seva vida.
visualitzacions 3039 vegades