Carme Miquel

Carme Miquel

Creat per Redazione il 23/11/2016
Carme Miquel (La Nucia, 1946-2019) ha exercit de mestra d'escola durant vora trenta-nou anys. Al llarg de la seua trajectòria ha participat en diversos moviments professionals i sindicals. Ha sigut membre fundador de la CAPPEPV (Coordinadora d'Alumnes, Pares i Professors per l'Ensenyament Públic en Valencià) i de la Federació Escola Valenciana ocupant la presidència d'ambdues entitats durant tres anys.

A més d'aquests moviments cívics relacionats amb l'ensenyament, també s'ha implicat en d'altres moviments socials relacionats amb la defensa del territori i del medi ambient.

Amb tot, ha compaginat l'activitat professional i cívica amb l'escriptura, que dirigeix tant a infants i joves com a lectors adults. Ha realitzat escrits de caràcter divulgatiu i didàctic i també narracions literàries i obres d'assaig. L'any 1997 va rebre el premi Samaruc dels bibliotecaris valencians pel llibre A cau d'orella, i el 1998 va rebre el Premi de novel·la ciutat d'Alzira amb Aigua en cistella.

Com articulista d'opinió té una llarga trajectòria havent col·laborat en nombrosos mitjans com ara en la revista All-i-Oli del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament o al diari Levante-EMV. En total comptabilitza més d'un miler d'articles.

El 2016 va rebre l'homenatge dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians en reconeixement a la seua tasca pedagògica i literària.

2.7 min
Filla de pares mestres, la Carme mira el passat. Mira cap a la infància. I recorda una infància feliç malgrat la potsguerra. Una infància dividida entre la ciutat i el món rural.
visualitzacions 4724 vegades
0.8 min
La Carme se sent privilegiada ja que, en ser filla de pares mestres, no li va costar adaptar-se a un món escolar estricte i rígid.
visualitzacions 4591 vegades
1.7 min
La Carme recorda les hores a casa al costat dels seus pares, les lectures i l'obra El miracle de Sant Vicent.
visualitzacions 4084 vegades
0.7 min
La Carme mai no va tenir dubtes sobre quina seria la seva vocació. I explica el camí que, als 19 anys, la va convertir en mestra.
visualitzacions 4880 vegades
2.8 min
La Carme recorda els inicis en l'ensenyament i les ganes que tenia la seva generació de canviar el model d'escola. I el posaren en pràctica, amb un grup de joves professors, a partir del mètode Freinet.
visualitzacions 4269 vegades
2.6 min
Ensenyar: una tasca dura i gratificant La Carme reflexiona sobre l'ensenyament. I no dubta a definir-lo com una tasca dura però molt gratificant.
visualitzacions 4098 vegades
1.6 min
La Carme recorda els seus primers escrits. Era una nena, però ja comença a desenvolupar la seva passió per la literatura.
visualitzacions 3972 vegades
1.6 min
La Carme recorda els anys en què va començar a escriure per una necessitat: l'absència de material escolar en valencià.
visualitzacions 4092 vegades
2.8 min
La Carme parla i reflexiona sobre la seva creació literària infantil i juvenil.
visualitzacions 3959 vegades
2.4 min
Hi ha molts llibres en el currículum de la Carme i tots tenen un significat especial per a ella. Però n’hi ha uns que són especials, i són els que dedica a les seves filles.
visualitzacions 4724 vegades
3.9 min
La Carme mira el passat i se sent tranquil·la. Sent que ha fet tot el que ha pogut per la cultura, la llengua i la identitat. I que, si bé hi ha coses que es podrien haver fet millor, se sent satisfeta de la ...
visualitzacions 3917 vegades
1.2 min
La Carme ressalta el valor que té l'escriptura en la seva vida i el plaer que li genera escriure.
visualitzacions 3962 vegades
12