Antoni Blanch Xiró

Antoni Blanch Xiró

Creat per Redacció il 01/01/2010
Antoni Blanch Xiró (Barcelona, 1924-2013)

Home de lletres integral, estudia literatura, filosofia, història i teologia, i és doctor en literatura comparada per la Sorbona de París i en filosofia per la Universitat de Barcelona. Durant 38 anys exerceix la docència a la facultat de Filosofia i Lletres de la Universidad Pontificia Comillas de Madrid, i arriba a ser-ne professor emèrit de literatura comparada. També és professor convidat a nombroses universitats europees i del continent americà. Des del 2007 presideix el Centre Borja de Sant Cugat del Vallès, que acull l'Institut de Teologia Fonamental i la Universitat de la Pau. També col·labora amb el centre d'estudis Cristianisme i Justícia i la Fundació Joan Maragall.

És fundador de la revista Reseña de literatura , col·laborador habitual de Razón y Fe i d'altres revistes especialitzades, i editor literari de diverses conferències sobre temes filosòfics. També publica assajos centrats en literatura i teologia, amb els títols La poesía pura española: conexiones con la cultura francesa (1976), tema de la seva tesi doctoral a la Sorbona; La transcendencia lírica (1981), Crónicas de la increencia en España (1988), El hombre imaginario: una antropología literaria (1996), El espíritu de la letra. Acercamiento creyente a la Literatura (2002), Falses utopies i escatologia cristiana (2003), juntament amb Josep Giménez; Poesia i transcendència: lectura de les Elegies de Bierville de Carles Riba (2005), Nostàlgia d'una justícia major, dos testimonis: Bertolt Brecht i Albert Camus (2005), traduït a l'anglès i al castellà, i De Ramon Llull a T. S. Elliot. Grans obres literàries del cristianisme (2007).

2.1 min
Nascut a Sarrià i fill d'una família nombrosa, l'Antoni va tenir una infantesa feliç fins que va arribar la guerra civil i tot va canviar. De la felicitat i l'harmonia d'una infantesa marcada per les vacanc...
visualitzacions 6738 vegades
3.8 min
És en l'etapa d'adolescència quan l'Antoni va descobrir les dues passions de la seva vida: la vocació de seminarista i la vocació per l'escriptura.
visualitzacions 7858 vegades
5.0 min
L'Antoni es va traslladar a Anglaterra per cursar-hi els estudis sobre filosofia. I aquest salt cap a una cultura totalment diferent va marcar la seva formació i la seva visió del món. Com també el va marca...
visualitzacions 7792 vegades
4.9 min
A París, l'Antoni va desenvolupar-hi estudis en literatura comparada. Aquests estudis, que van marcar la seva orientació professional, van tenir com a eix principal la construcció poètica realitzada pels g...
visualitzacions 6540 vegades
6.1 min
L'Antoni va exercir durant 40 anys com a professor universitari. Una extensa etapa de la seva vida que defineix com una gran fortuna per poder transmetre als alumnes l'herència dels grans creadors.
visualitzacions 6596 vegades
2.0 min
Mentre exercia de professor universitari, l'Antoni també va exercir de crític literari. Una feina que requereix compromís i responsabilitat.
visualitzacions 6786 vegades