Teresa Juvé

Teresa Juvé

Creat per Redacció il 01/01/2010
Teresa Juvé (Madrid, 1921).
Professora i novel·lista. Estudia a la Institución Libre de Enseñanza de Madrid i posteriorment, ja a Barcelona, a l'Institut Escola Ausiàs March de la Generalitat. Finalitzada la Guerra Civil, s'exilia a França i finalitza els estudis de Filologia i Literatura Comparada i dóna classes de llengua espanyola. També prepara la tesi sobre el poeta Peyre Gudulí. Durant els anys de la Segona Guerra Mundial es compromet amb la resistència fent d'agent d'enllaç i és a punt de ser capturada, en dues ocasions, pels soldats alemanys.
El 1948 es casa, a França, amb el polític Josep Pallach. Viuen a París on treballen en un Institut pilot d'Ensenyament Mitjà i neix la seva filla Antònia. L'any 1970 retornen a Catalunya i tant l'autora com el seu marit fan classes a la Universitat de Girona. En el terreny literari, l'any 1963 queda finalista del premi Nadal per la seva primera novel·la, en castellà, La charca en la ciudad, on l'autora narra les experiències en un camp de concentració de dones. Amb tot, la seva principal aportació a la literatura catalana és la serie de novel·les policíaques del detectiu portantveus Plagumà i del seu col·laborador, el jutge Joanola. Obres com El portantveus s'ha equivocat (1997), La Commedia dell'Arte sota sospita (2000), Els assassins eren més d'un o Juguesca mortal (2002) neixen de l'especialització de l'autora en la Catalunya del segle XVI, on estan ambientades.

3.8 min
La Teresa recorda amb alegria els dies d'infantesa a la Institución Libre de Enseñanza a Madrid i, posteriorment, a l'Institut Escola Ausiàs March de la Generalitat. Una època en què va ser molt feliç, f...
visualitzacions 6920 vegades
3.9 min
Acabada la guerra, la Teresa es va exiliar amb la seva família a França. Avui recorda quan treballava de minyona per a una família jueva que hi vivia refugiada i com més tard, amb el seu germà, es va dedi...
visualitzacions 6369 vegades
3.7 min
La Teresa recorda que l'any 1948 va començar a participar en la resistència francesa contra el franquisme, fent d'enllaç.
visualitzacions 7078 vegades
2.9 min
La Teresa tenia cinc anys i tots els matins anava al llit de la seva mare perquè li ensenyés a llegir. Així, en va aprendre ràpidament i va començar la seva passió per la lectura.
visualitzacions 6266 vegades
5.3 min
Sempre estimulada pel seu marit, el polític Josep Pallach, la Teresa es va presentar al Premi Nadal de novel·la on quedà finalista i va començar a plasmar la seva passió per l'escriptura. Després van segu...
visualitzacions 7251 vegades
4.8 min
La Teresa recorda el seu gran amor, el polític Josep Pallach, i la nostàlgia l'envaeix. Recorda els anys de París, la lluita contra el franquisme i lamenta la seva mort i el dany que li van causar.
visualitzacions 7042 vegades
1.6 min
La Teresa és una àvia feliç que gaudeix dels seus besnéts i demana per a ells una societat que no els faci passar una vida com la que van haver de viure ella i el seu marit.
visualitzacions 6335 vegades