Roser Berdagué Costa

Roser Berdagué Costa

Creat per Redacció il 01/01/2010
Roser Berdagué Costa (Montcada i Reixac, 1929)

Durant catorze anys treballa a la Llibreria Antiquària Pro-Libris de Barcelona, i d'aquesta manera s'endinsa en el món del llibre i la lectura. Al mateix temps aprèn idiomes i estudia Filologia Anglesa a la universitat. Ja casada i amb fills, es decanta per la traducció, per poder compaginar la feina amb la vida familiar. Després de quaranta anys dedicats a aquesta professió, és considerada una de les traductores més importants i prolífiques de casa nostra.

Ha traduït pràcticament tots els gèneres: narrativa, narrativa infantil i juvenil, teatre, poesia, assaig i guions, de l'anglès, castellà, català, francès i italià, al castellà –unes 300 obres–, i al català –prop de 50 títols. Sobresurten autors tan importants com Margaret Atwood, Maria Barbal, S. Bellow, J. Brodski, W. Collins, M. Cooley, Daniel Defoe, Charles Dickens, T. S. Eliot, A. Glucksmann, H. P. Lovecraft, George Orwell, Harold Pinter, Edgar Allan Poe, F. Rabelais, Màrius Serra i B. Shaw, entre molts d'altres.

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb el Premio Nacional a la Obra de un Traductor del 2009.

4.1 min
La Roser tenia 7 anys quan va començar la guerra civil. Vivia a Barcelona i recorda els bombardeigs. També recorda els estius que va passar a casa de la família del periodista Dario Rahola a Sant Antoni de ...
visualitzacions 5981 vegades
3.5 min
La Roser recorda amb alegria els anys d'ensenyament a l'Escola Montessori i el suport que va tenir dels seus pares quan va obtenir una beca per continuar els estudis.
visualitzacions 6664 vegades
5.8 min
Després de casar-se, la Roser va decidir començar a professionalitzar-se com a traductora. Una professionalització que sempre ha exercit amb plaer i compromís.
visualitzacions 6032 vegades
3.3 min
La Roser destaca la importància que tenen els traductors en la difusió de la cultura i li agradaria que estiguessin més valorats.
visualitzacions 5943 vegades
1.3 min
Després de rebre el Premi Nacional de traducció, la Roser se sent agraïda per les trucades de felicitació dels seus col·legues i amics.
visualitzacions 6955 vegades
2.5 min
Va ser en una classe de rus on la Roser va conèixer el seu marit i se'n va enamorar. Junts han format una família de tres fills que s'estima molt.
visualitzacions 6384 vegades