Artur Quintana i Font

Artur Quintana i Font

Creat per Redacció il 01/01/2010
Artur Quintana i Font (Barcelona, 1936), estudia filologia romànica i germànica a les universitats de Barcelona i de Colònia (Alemanya), i rep el Premi Nicolau d'Olwer de l'Institut d'Estudis Catalans (1973) per la seva tesi doctoral sobre el català de l'Aragó. Ha estat lector de català i castellà a Cardiff (Gal·les) i Friburg (Suïssa), i ha treballat molts anys de professor encarregat del curs de llengua i literatura catalanes a la Universitat de Heidelberg (Alemanya) i de bibliotecari a Espira (Alemanya).
Durant la seva trajectòria ha publicat nombrosos estudis i articles sobre lingüística de l'alemany, l'aragonès i l'occità, i sobre els parlars del Carxe, el Matarranya i la Ribagorça,i s'ha encarregat de diversos reculls de literatura popular.
Destaquen Roda la mola: poesia del baix Aragó de llengua catalana dels orígens als nostres dies(2010), Plans reguladors d'ensenyament de l'aragonès i el català a l'Aragó (2000), El carxe: recull de literatura popular valenciana (1998), Lo Molinar, literatura popular catalana del Matarranya i Mequinensa (1995), El català a l'Aragó (1989) i La nostra llengua: gramàtica de llengua catalana, eina pedagògica del català a la Franja (1984).
També ha publicat una dotzena de traduccions al català i al castellà d'obres de Joan Bodon, Bertolt Brecht, F. Dürrenmatt, S. Freud, K. Pinthus, J. Roth, J. M. Synge i E. Toller.
Ha estat president de la Institució Cultural de la Franja de Ponent i és membre corresponent de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i membre d'honor de l'Acadèmia de l'Aragonès.

2.2 min
L'Artur recorda el dia que les tropes franquistes van entrar a Barcelona i com el seu pare va decidir que es refugiarien a casa d'uns oncles mentre emprenia l'exili.
visualitzacions 7510 vegades
3.0 min
L'Artur parlava català però no sabia escriure’l. Però als 14 anys, quan el seu pare va tornar de l'exili, el va portar amb els Minyons Escoltes i és allà on l'Artur comença el seu aprenentatge en l'escr...
visualitzacions 7526 vegades
6.6 min
Després de començar la carrera de medicina, l'Artur es va passar a Filosofia i Lletres. Allà va estudiar germanística i romanística. Avui recorda els seus inicis en la literatura alemanya, així com els se...
visualitzacions 7712 vegades
5.5 min
Després d'acabar la carrera, l'Artur va obtenir una beca i se'n va anar a viure a Alemanya. Allà s’hi va estar durant 30 anys. Avui recorda aquella etapa de la seva vida i els seus ensenyaments com a profes...
visualitzacions 8572 vegades
5.2 min
Després de 30 anys a Alemanya, l'Artur i la seva dona van decidir instal·lar-se a La Codonyera (Aragó), on realitza una gran i àrdua tasca per la defensa de la llengua catalana a l'Aragó.
visualitzacions 9402 vegades
2.7 min
L'Artur recorda com va conèixer la seva dona a Colònia (Alemanya), amb qui va formar una família que practica el trilingüisme (alemany, català i castellà) sense complicacions i com una cosa natural per e...
visualitzacions 7068 vegades
4.8 min
L'Artur fa un repàs de la seva activitat com articulista, especialment a la revista Temps de Franja i al Diario de Teruel, i com a escriptor, majoritàriament de llibres i articles de germanística i roman...
visualitzacions 7257 vegades
1.6 min
L'Artur parla de la seva obra La Vall de Balat, memòries aragoneses des del 1948 fins al 2003 i projecta un llibre per als seus néts sobre estampes familiars.
visualitzacions 7693 vegades