Joaquim Arenas i Sampera

Joaquim Arenas i Sampera

Creat per Redacció il 01/01/2010
Joaquim Arenas i Sampera (Mataró, 1938), mestre i pedagog, ha destacat per la seva dedicació en la implantació i normalització de la llengua catalana a les escoles. Durant la dècada de 1970 és el coordinador general de la Delegació d'Ensenyament del Català d'Òmnium Cultural, i tècnic del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, on dirigeix el Servei d'Ensenyament del Català entre el 1983 i el 2003.
Ha publicat nombrosos estudis sobre llengua i pedagogia, com ara Manifest per l'escola catalana (1981), Del català a l'escola a l'escola catalana (1982), La immersió lingüística. Escrits de divulgació (1986), Escola catalana, el nom no fa la cosa (1987), Llengua i educació a la Catalunya d'avui (1990), Assaigs contemporanis (1991), Les noves migracions: societat, escola i llengua (2000) i Qüestions d'ahir, qüestions d'avui (2008), entre molts d'altres.
És membre de la Societat Catalana de Pedagogia, de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l'Institut d'Estudis Catalans, de l’Institut de la Llengua Bretona i de la Mesa pola Normalización Lingüística de Galícia. Ha rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2003).

9.1 min
En Joaquim recorda el seu pare com un home de conviccions, singular i honest, amb caràcter i voluntat. També recorda la seva mare, una noia de poble, òrfena jove, culta, i víctima de la guerra; i els seus a...
visualitzacions 7349 vegades
10.2 min
En Joaquim fa un repàs dels seus estudis als Maristes de Sant Josep i el seminari, quan li apassionava el llatí, el grec i quan comença a escriure i a defensar la seva llengua.
visualitzacions 6693 vegades
2.0 min
En Joaquim comença els seus estudis al Monestir de Montserrat, però va haver d’abandonar-los per una depressió. Després va decidir estudiar Magisteri.
visualitzacions 8751 vegades
7.0 min
En Joaquim comença a treballar com a mestre a la Torrassa, a l'Escola Montessori. En Joaquim diu que amb mestres amb convicció l'escola pot canviar el país.
visualitzacions 7752 vegades
5.5 min
En Joaquim va treballar en la replanificació de la forma d'ensenyar català i va col·laborar en el procés d'unificació del mètode per a tot Catalunya i els Països Catalans.
visualitzacions 6646 vegades
5.6 min
En Joaquim fa un recompte dels seus assaigs i col·laboracions en revistes de pedagogia, llibres sobre llengua, escola i educació, sociolingüística i temes religiosos.
visualitzacions 6209 vegades
4.7 min
En Joaquim es defineix com una persona inquieta al servei de Catalunya i dels Països Catalans. També parla sobre les seves conviccions polítiques.
visualitzacions 6448 vegades
4.2 min
En Joaquim parla de la seva dedicació als Països Catalans, amb la finalitat de poder col·laborar-hi per a construir una llengua i una cultura minoritzades i marginades.
visualitzacions 6005 vegades
11.6 min
En Joaquim recorda una discussió amb Josep Tarradellas pel decret d'introducció del català a les escoles. També conta la seva experiència col·laborant en la major revolució pedagògica a Catalunya: la im...
visualitzacions 7296 vegades