Josep A. Grimalt

Josep A. Grimalt

Creat per Redacció il 01/01/2010
Josep A. Grimalt (Felanitx, 1938). Narrador i assagista. Catedràtic d'universitat, actualment emèrit, és llicenciat en Dret i doctor en Filologia Romànica amb la tesi La catalogació de les rondalles de mossèn Alcover com a introducció a llur estudi(1975). Degà dels rondallistes catalans, dirigeix l'edició comentada de l'Aplec de rondaies mallorquines d'En Jordi d'es Racó(1996-...) i és el màxim expert en l'obra rondallística d'Antoni M. Alcover, del qual ha editat, entre d'altres, les seves Contarelles(1982). Edita també l'obra completa de Llorenç Villalonga (1988-...).
Ha publicat nombrosos articles d'investigació en revistes especialitzades i ha impartit diverses conferències sobre rondallística, llengua i literatura catalanes.
Així mateix, ha traduït, a més d'altres obres, la novel·la de Madame La Fayette La princesa de Clèves(1990). És autor de la novel·la breu Història d'una dama i un lloro(1960, reeditada el 2001).
D'altres publicacions són Gramàtica i urbanitat(1990) i La figura de Judes a la literatura (Notes per a un estudi sobre hipertextualitat)(2004).
També ha col·laborat en el món de la ràdio, amb espais sobre teatre i divulgació lingüística, i de la televisió, amb programes com Lletra menuda(1986-1988) i Parlant en plata(2004-2006).

5.2 min
Fill d'un pare que es dedicava al comerç de teixits i una mare encarregada de la central telefònica del poble, en Josep recorda els dies d'infantesa al parvulari de les monges on recitaven poesies. Després v...
visualitzacions 6057 vegades
1.6 min
En Josep recorda que després d'acabar la carrera de dret, va tornar a casa dels seus pares de vacances i allà va escriure la seva primera novel·la, que va ser publicada després de ser finalista d’un premi...
visualitzacions 6341 vegades
4.1 min
En Josep recorda els dies del servei militar a al-A’yun (Sàhara) i el seu sofriment en veure la dura vida que portaven els habitants d'aquell lloc. Al cap d’un any de ser-hi va ser destinat a les Canàries...
visualitzacions 5781 vegades
4.1 min
Després d'acabar la carrera de dret, en Josep es va adonar que aquesta no era la seva vocació. I un dia, en un acte de valentia, va abandonar dret i es posà a estudiar Lletres.
visualitzacions 5586 vegades
4.1 min
Després d'acabar la carrera de Lletres, en Josep va ser contractat per la Universitat de Barcelona per fer classes a la delegació de Palma. Avui recorda aquesta etapa de professor, activitat que continua exer...
visualitzacions 5475 vegades
2.9 min
És en l'etapa del servei militar a les Canàries que en Josep pren contacte amb les Rondalles de Mossèn Alcover. Després en farà la tesi doctoral i el treball d'investigació que, com a professor emèrit, h...
visualitzacions 6166 vegades
5.9 min
En Josep fa un repàs de la seva etapa com articulista en diferents revistes i diaris; dels seus treballs com a traductor de diferents obres; i de la seva funció com a investigador universitari.
visualitzacions 5917 vegades
4.0 min
En Josep recorda amb simpatia la seva participació en un programa de televisió de l'illa i reflexiona sobre el seu treball a favor de l'ensenyament de la llengua catalana.
visualitzacions 6183 vegades