Ignasi Riera i Gassiot

Ignasi Riera i Gassiot

Creat per Redacció il 01/01/2010
Ignasi Riera i Gassiot (Barcelona, 1940), escriptor i periodista.

Llicenciat en Filosofia i Lletres i en Teologia per la Facultat de la Companyia de Jesús de Sant Cugat del Vallès, i en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona. El 1969 abandona el seminari i es trasllada a viure a Cornellà de Llobregat, on durant quinze anys és regidor de Cultura pel PSUC i per IC-EV. Diputat al Parlament de Catalunya (1988-1992 i 1995-1999), el 2003 es trasllada a viure a Madrid.

Professor d'adults a l'Escola Professional del Clot, secretari de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (1983-1991) i, durant quinze anys, tècnic editorial. És traductor al català d'obres de Célestin Freinet, entre d'altres, i comentarista radiofònic en diverses emissores d'àmbit nacional i estatal. Col•laborador habitual a la premsa, escriu una columna diària a El País o l'Avui. També participa en revistes científiques i culturals, com El Temps o Serra d'Or, i forma part de les redaccions de Nous Horitzons i Taula de Canvi.

Com a escriptor ha conreat diversos gèneres literaris i ha publicat més de cinquanta llibres de novel•la, narrativa breu, assaig, retrat biogràfic i pamflet. Expert en la problemàtica cultural, política, social i immigratòria al Baix Llobregat i a tot Catalunya, és una de les veus més crítiques i incisives del país. Aquest fet es reflecteix, sovint irònicament i caricaturesca, en la seva obra assagística i també narrativa, guanyadora de diversos premis. De la seva producció destaca Honorable Mr. R (Premi Andròmina de narrativa, 1980), El rellotge del pont d'Esplugues (Premi Ramon Llull, 1984), Bla, bla, bla... (Premi Pere Quart d'humor i sàtira, 1989) o Memòries d'un nen golut (Premi Roc Boronat de conte, 2005).

També ha publicat obres de caràcter biogràfic sobre Jordi Solé Tura (1983), Francesc Candel (1988), Jordi Pujol (2001), Lluís Llach (2002) i el seu oncle, l'escriptor Joan Oliver (1992, 2000). Fruit de la seva afecció a la cuina i al món del vi, ha escrit diversos llibres sobre gastronomia, com Llibre d'hores del ben menjar (Premi Vives i Molins d'assaig sobre gastronomia, 2003).

7.1 min
Nascut al barri de Vallcarca, en una nit de reis, l'Ignasi recorda aquells dias d'infantesa quan jugava al Parc Guëll o baixava a Barcelona a caminar pels carrers o veure el mar des de la Barceloneta.
visualitzacions 6327 vegades
5.3 min
Un dia la vida de l'Ignasi fa un canvi: decideix abandonar la companyia de Jesús i comença a dedicar-se al món editorial.
visualitzacions 6585 vegades
9.2 min
El dia que l'Ignasi va ser elegit diputat del Parlament de Catalunya, va decidir deixar de banda la seva vinculació amb el món editorial. Avui recorda aquell pas per la política.
visualitzacions 5950 vegades
5.8 min
L'Ignasi parla de la seva passió per la lectura, dels seus treballs com a editor i de la necessitat de començar a escriure.
visualitzacions 6608 vegades
8.1 min
Després de definir-se com un lector apassionat, l'Ignasi parla de la importància de la lectura i de com se sent feliç quan un col·lega li demana que sigui ell qui presenti alguns dels seus llibres.
visualitzacions 5916 vegades
6.1 min
L'Ignasi se sent una persona que escriu principalment per una necessitat de participar en la vida social. Avui fa un repàs d'alguns dels seus llibres.
visualitzacions 6055 vegades
5.7 min
L'Ignasi parla de les seves dues aficions: la gastronomia i el vi.
visualitzacions 5823 vegades
2.4 min
Resident a Madrid, l'Ignasi recorda que la seva estada en aquesta ciutat té relació amb una història d'amor que va començar al Sàhara.
visualitzacions 6142 vegades