Rosa Delor

Rosa Delor

Creat per Redazione il 12/04/2013
Rosa Delor (Barcelona, 1943) llicenciada en Filologia catalana, durant vint-i-set anys és professora de secundària.

Després de la mort de Salvador Espriu comença a estudiar-ne profundament la seva obra, fins al punt de ser considerada actualment una de les màximes expertes en l'obra de l'escriptor. Ha publicat els assajos Salvador Espriu o el cercle obsessiu de les coses (1989), La mort com a intercanvi simbòlic. S. Espriu i B. Rosselló-Pòrcel: diàleg intertextual (1989) i la seva tesi, dirigida per Joaquim Molas, Salvador Espriu: Els anys d’aprenentatge 1929-1943 (1993, Premi d’Assaig Salvador Espriu del 1991 i Premi de la Crítica de Serra d’Or del 1993). Forma part de la Junta del Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu, des d'on s'encarrega de l'edició moderna de les seves Obres completes. Participa al I Congés Internacional Salvador Espriu, on presenta la ponència “Ordre i simbolisme a les cançons d’Ariadna”, i ha publicat nombrosos articles i col·laboracions sobre l'autor a revistes especialitzades. El 2010 estrena, juntament amb Teresa Vilardell i Fina Rius, l'espectacle teatral Amor hermètic, a partir de textos d'Espriu.

0.7 min
La Rosa explica perquè un dia va decidir prescindir del nom Maria. Salvador Espriu és part important d'aquest canvi en la seva vida.
visualitzacions 5553 vegades
2.1 min
Un pis denominat La Alhambra i la imaginació d'una nena que havia de jugar sola perquè els seus germans eren més grans, són els elements que recorda la Rosa quan fa una mirada retrospectiva al món de la la...
visualitzacions 5514 vegades
1.7 min
La Rosa mira el passat i recorda una Barcelona trista, una Barcelona de matisos grisos i negres. Una Barcelona marcada per les seqüeles de la guerra civil.
visualitzacions 5299 vegades
4.0 min
Un dels punts més importants i que van marcar el futur de la Rosa, va ser estudiar a l'escola Isabel de Villena. Allà, la Rosa no només va aprendre i es va formar, sinó que va ser molt feliç.
visualitzacions 9164 vegades
2.8 min
La Rosa recorda els dies d'escola en la Isabel de Villena com a dies plens de felicitat. I en això té molt a veure l'ensenyament que va rebre de la Carme Serrallonga i d'un professorat altament qualificat.
visualitzacions 5056 vegades
4.7 min
Després d'aprovar el COU, la Rosa va ingressar a la Universitat de Barcelona per fer Filologia. Però el seu entusiasme ràpidament es va veure decebut per una universitat que encara arrossegava les seqüeles ...
visualitzacions 5534 vegades
3.4 min
Després d'anys al món de l'ensenyament, la Rosa reflexiona sobre les diferents etapes de l'alumnat i de com es va passar de l'entusiasme per aprendre a la desgana i l'absentisme.
visualitzacions 4964 vegades
2.8 min
Un article. Una anàlisi. Un poeta. Una trucada. Una trobada. I l'inici d'una relació d'amistat, de literatura, de poesia. La Rosa recorda com va conèixer Salvador Espriu, l'home que li va canviar la vida.
visualitzacions 6340 vegades
2.9 min
La Rosa parla d'Espriu i els records afloren. Poesia, amistat, empatia, divinitat. Paraules que tenen sentit al món viscut per l'escriptora i el poeta.
visualitzacions 5713 vegades
2.8 min
La Rosa recorda la tesi sobre Salvador Espriu, les publicacions que ha realitzat i la nova forma de veure l'obra del poeta i novel·lista català.
visualitzacions 5681 vegades
2.0 min
La Rosa recorda els inicis en el Centre de Documentació Salvador Espriu, el treball que calia fer i la seva proposta de fer una edició crítica de tota l'obra del poeta català.
visualitzacions 4829 vegades
2.3 min
La Rosa reflexiona sobre la gran admiració que té l'obra de Salvador Espriu a tot el món i agraeix haver-lo conegut ja que el considera el seu mestre.
visualitzacions 5036 vegades
12