Lluís Calderer

Lluís Calderer

Creat per Redazione il 27/06/2014
Lluís Calderer (Manresa, 1944) ha exercit de mestre de primària, i ha ensenyat català a diverses institucions. Escriu poesia, narrativa, assaig i traducció, i manté una gran activitat cívica a Manresa a través de diversos projectes teatrals i culturals. El 2010 rep el Premi Bages de Cultura en reconeixement «de la seva actitud de compromís amb el país i la llengua».

Ha publicat els llibres de poesia Essència del temps (1982), Mentre la pols es mou (1995) i El pacte llos (1998). En narrativa publica La Seu se'n va a córrer món i altres contes (1984), Màscares per a la companyia del teatre dels somnis (1990) i Figuracions (1998). Fruit de les seves col·laboracions al suplement cultural Idees, del diari Regió7, publica Diàleg amb la poesia (1996), i és autor de l'assaig De la veu a la lletra. Qüestions de literatura catalana i estrangera (1995) i del llibre de text Introducció a la literatura (1989). Ha traduït obres de Giuseppe Ungaretti, Robert L. Stevenson, Guy de Maupassant i Albert Camus al català.

1.8 min
Un lloc: Manresa. Un temps en el passat: la infància. I els records que van i vénen. I en Lluís Calderer recorda una infància molt vital en una Manresa diferent a la d’ara i en el si d'una família trebal...
visualitzacions 2853 vegades
2.5 min
Als set anys, els pares d'en Lluís van decidir escolaritzar-lo a l'escola religiosa dels "Germans", una decisió que va sorprendre en Lluís perquè els seus pares no eren gaire catòlics. Després ho va enten...
visualitzacions 2738 vegades
1.3 min
En Lluís mira el passat. Mira cap a Manresa. I veu una ciutat diferent. Un ciutat que buscava créixer, que era plena de vida. Una Manresa vital.
visualitzacions 2514 vegades
2.5 min
De molt petit, en Lluís es va apassionar pels còmics i després va traslladar aquesta passió a la literatura. Avui recorda aquells anys feliços d'aventures, lectures i imaginació.
visualitzacions 2661 vegades
3.0 min
Orgullós de tot el que ha fet al llarg dels anys, en Lluís explica com la vida el va portar a ser des d'electricista a filòleg i mestre.
visualitzacions 2332 vegades
3.2 min
En Lluís era un apassionat de la lectura. I de jove freqüentava sovint les dues biblioteques que hi havia a Manresa. Però com que per edat no li era permès de llegir algunes lectures, se les enginyava perqu...
visualitzacions 2245 vegades
3.8 min
En Lluís recorda la seva etapa com a mestre. Una etapa que va marcar la seva vida i de la qual se sent orgullós.
visualitzacions 2297 vegades
3.7 min
En Lluís parla de la seva cultura. De la cultura catalana. De com el local es fa universal. I de com és d’important lluitar per la identitat.
visualitzacions 1927 vegades
2.5 min
En Lluís recorda els anys d'activitat cultural en el grup de teatre Art Viu de Manresa, així com les seves col·laboracions a la revista Faig.
visualitzacions 2974 vegades
6.3 min
En Lluís parla d'escriptura. De la seva escriptura. I explica el que sent quan escriu i com construeix les seves històries. I es defineix com un escriptor de mentalitat artesana.
visualitzacions 2145 vegades
1.5 min
Temps de poesia. Temps de lectura. En Lluís recita uns dels seus poemes. I destaca una poesia en clau d'alegria.
visualitzacions 2464 vegades
1.2 min
Arriba el moment de mirar cap al futur tenint en compte el passat. I en Lluís deixa un missatge als joves, i és el de no renunciar mai a allò en què es creu intensament.
visualitzacions 2134 vegades