Alegria Julià

Alegria Julià

Creat per Redazione il 01/06/2015
Alegria Julià (Barcelona, 1945) és mestra i encara que actualment està jubilada, continua anant a escoles, sobretot per fer col·laboracions relacionades amb la biblioteca escolar. També ha fet d'assessora del Servei d'Ensenyament del Català durant quatre anys.

Des que l'any 1991 va aparèixer el seu primer llibre, Un romà al segle XX, visita escoles i instituts per fer fòrums lectors. Li agrada estar en contacte amb els alumnes i el que més la motiva és encomanar als nois i noies la il·lusió per la lectura i l'escriptura: els anima a llegir i els engresca a anotar les seves idees, fantasies, anècdotes… i a escriure les històries que se'ls ocorrin.

Les seves històries són inspirades en fets reals, i hi barreja un punt d'imaginació, una mica d'humor i un pessic de tendresa. També li agrada molt jugar amb les paraules, amb la seva forma i el seu significat. De vegades escriu contes tot comptant i contant, juga a enfilar monosíl·labs fins a construir una història, escriu contes verticalment i després els complementa horitzontalment fins a aconseguir una història arrodonida.

Després d'Un romà al segle XX, han seguit Contes de festa major (1995), De cop i volta (1996),Gent de mar (1997), Contes numèrics una mica histèrics (2001), Contes verticals (2008) i Contalles i rialles d'arreu del món (2011).

3.3 min
Un temps passat. Una Barcelona diferent. Un barri, el Guinardó, d’on mai no s’ha mogut. La infància. Els records. I la felicitat malgrat la postguerra. L'Alegria parla. I els records vénen del passat per...
visualitzacions 5031 vegades
1.8 min
Per l'Alegria, anar a escola era un motiu de felicitat. És que a l'escola del Parc del Guinardó es respirava un aire de cultura i llibertat poc freqüent en la Barcelona de la postguerra.
visualitzacions 4425 vegades
3.0 min
Des de petita l'Alegria sabia que la seva professió seria la de mestra. I des d’aleshores va sentir passió per dos mons: el de la lectura i el de l'escriptura.
visualitzacions 4977 vegades
1.8 min
No va ser fàcil convèncer els pares perquè li permetessin estudiar magisteri. Però l'Alegria estava tan convençuda de la seva vocació que aquest convenciment els va fer canviar d’idea. Avui recorda aque...
visualitzacions 4872 vegades
2.7 min
Va ser mentre aprenia el català que l'Alegria va començar a donar forma als seus escrits. Un dia, per a aquestes classes, va escriure un conte. I a la seva professora li va agradar tant que li va dir que el p...
visualitzacions 4442 vegades
5.1 min
L'Alegria parla del seu primer llibre Un romà al segle XX. I explica perquè aquest llibre es desenvolupa a Moià, una població que té un significat especial per a ella.
visualitzacions 4726 vegades
1.5 min
Com a escriptora juvenil, l'Alegria parla de les seves trobades en col·legis o instituts amb els seus lectors. I explica la gratificant interacció que es produeix en cadascuna d'aquestes trobades.
visualitzacions 4507 vegades
2.4 min
L'Alegria parla dels contes juvenils que va anar publicant i explica el perquè d'aquesta elecció.
visualitzacions 4935 vegades
1.7 min
Hi havia una història que havia d'explicar. Una història de la seva família que es podia transvasar a moltes famílies catalanes. La història de la Gent de mar. I un dia la va escriure. Una novel·la...
visualitzacions 4589 vegades
5.6 min
Contes amb matemàtiques. Contes i sumes. Novel·les. Joves. L'Alegria fa un repàs de les seves obres. I la seva cara s'il·lumina de felicitat.
visualitzacions 4519 vegades
2.4 min
Per l'Alegria, escriure té un significat simple: il·lusió i felicitat. Perquè quan ho fa la seva ment es trasllada a un món nou. Un món màgic, ple d'històries i personatges que poden cobrar vida en para...
visualitzacions 4631 vegades
2.5 min
L'Alegria ho té clar quan arriba l'hora de definir-se. I ho fa com una mestra de vocació que no para d'escriure.
visualitzacions 4669 vegades