Josep Piera

Josep Piera

Creat per Redazione il 25/11/2016
Josep Piera (Beniopa, la Safor, 1947) és escriptor. La seva trajectòria literària fluctua a cavall entre la narrativa, la prosa autobiogràfica, l'assaig i la poesia.

La qualitat de la seva obra el situa des de molt jove com uns dels representants més destacats de la «Generació dels 70». Impulsor d'activitats culturals –"L'Any del Tirant"– i de revistes literàries –Cairell–, el 1979 rep el premi Carles Riba de poesia amb El somriure de l'herba, per a publicar tot seguit títols com Presoners d'un parèntesi (1979), Brutícia (1981), Mel-o-drama (1981), Maremar (1985), Dictats d'amors (1991) –una recopilació de la seva obra en vers que incorpora un llibre, no editat anteriorment, D'amors i temps perduts (1985-1991)–, En el nom de la mar (1999), Cants i encants (2004) o El temps trobat (2013), Premi València de poesia.

La trajectòria com a narrador comença amb la novel·la guanyadora del Premi Andròmina de narrativa Rondalla del retorn (1977), gènere que canvia poc després per la narrativa del jo. Entre intimistes i memorialistes, els seus llibres expliquen sovint viatges per a endinsar-se al mateix temps en la naturalesa personal de l'ésser humà contemporani. D'aquest vessant seu són, entre altres, els llibres El Cingle verd (1982), Premi Josep Pla, Un bellíssim cadàver barroc (1987), Ací s'acaba tot (1993), Seduccions de Marràqueix (1996), Premi Sant Joan i A Jerusalem (2005). Aleshores inicia un cicle memorialístic i autobiogràfic amb Puta postguerra (2007) i Joc de daus (2012), entre altres. També ha escrit l'assaig El paradís de les paraules (Història i poesia a l'orient d'al-Àndalus) (1995), guardonat amb els premis Josep Vallverdú i Crítica Serra d'Or, i sobre personalitats com Ausiàs March, Francesc de Borja i Teodor Llorente, a més de treballs sobre el llegat històric, cultural i literari de la Safor i del País Valencià en general.

Ha estat director de l'editorial Tres i Quatre, entre altres projectes i iniciatives culturals, i vicepresident de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i del PEN Català. Des de 2005 és membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans. Ha rebut nombrosos premis i guardons, entre els quals la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1991.

5.0 min
En Josep mira el passat. I en les seves paraules apareixen moments de la infància. Moments de silenci, on no existien records del passat recent. Moments d’escassetat general encara que en el seu entorn no te...
visualitzacions 4993 vegades
5.8 min
En Josep recorda el temps de la transformació, als anys 60, el viatge a París i els desitjos de llibertat.
visualitzacions 4295 vegades
1.4 min
En Josep defineix la poesia com l'espai de ser un mateix en llibertat. I reflexiona sobre el poder de l'escriptura.
visualitzacions 4450 vegades
7.2 min
En Josep parla i s'apassiona. Parla de la llengua. De la seva llengua. De la seva cultura. D'una llengua pròpia que desconeixia però que va començar a descobrir amb la literatura. I se n'enamora perdudament ...
visualitzacions 4999 vegades
3.5 min
Fill de pares republicans, en Josep recorda una infància civil, encara que amb problemes de salut. I recorda com la vida d'aquells anys era una contínua dicotomia cultural, lingüística i social que acaba de...
visualitzacions 4355 vegades
5.3 min
En Josep parla de moments fonamentals en la seva vida. I aquests moments són el Cingle Verd, Grècia, el Premi Josep Pla i el sentiment de llibertat que havia aconseguit amb la seva escriptura.
visualitzacions 4274 vegades
5.0 min
En Josep parla de Nàpols. I en parla amb passió i emoció. Parla d'una ciutat autèntica, real, plena de passió i cultura.
visualitzacions 4954 vegades
4.2 min
En Josep reflexiona sobre les seves diferents obres que tenen un leitmotiv: l'espai mediterrani. I fa un repàs sobre les seves publicacions més destacades.
visualitzacions 4548 vegades
0.0 min
En Josep parla d'un lloc. Un lloc especial. El seu lloc al món. En Josep parla de la Drova (Barx), la vall dels seus estius infantils. El lloc que, el 1974, va triar per viure al costat de la seva dona.
visualitzacions 4646 vegades
0.0 min
Al moment de definir-se, en Josep se sent satisfet. I es defineix com un home que va poder viure la vida com ell va voler. I ressalta el gran suport de la seva dona.
visualitzacions 4578 vegades