Joan Agut

Joan Agut

Creat per Redacció il 01/01/2010
Joan Agut (Barcelona, 1934-2011) neix al si d'una família de petits comerciants. Als tretze anys és expulsat de l'escola i treballa com a peixater al mercat d'Hostafrancs. Escriptor, editor i crític literari, el 1959 marxa a París amb la intenció de fer vida d'artista, com els seus admirats Hemingway i Miller. Dos anys després torna a Barcelona i obre una llibreria. Aquests contactes amb el món dels llibres seran els primers passos d'aproximació a una de les professions de la seva vida, la d'editor.

Durant més de 35 anys fa d'editor a Barcelona en diferents etapes. Treballa a l'editorial Bruguera, on impulsa una línia d'edició en català, i a Edhasa. També és un dels fundadors de l'editorial Barcanova i, amb posterioritat, ja com a propietari, de l'editorial Thassàlia.

El 1997 comença una altra època de la edicació al món dels llibres, aquesta vegada com a escriptor. Després d'un llibre de contes inicial, publica novel•les com Gombó i Mister Belvedere, finalista del premi Sant Jordi 2000; El mestre de Taüll, premi Crexells del 2001 a la millor novel•la de l'any; L'arbre de la memòria, premi Pin i Soler del 2001; Pastís de noces, premi Carlemany del 2003, o Rosa de foc, l’any 2005, entre altres.

També cal destacar la seva faceta de crític literari. El gruix d'aquests escrits han estat publicats al diari Avui des del 1977.

9.2 min
Finalment, en Joan esdevingué escriptor encara que, durant 30 anys, va treballar d'editor. Ara fa un recompte de les obres principals publicades.
visualitzacions 6253 vegades
6.6 min
En Joan parla de la seva entrada en el món de la política a través d'un amic que pertanyia al Front Nacional de Catalunya (FNC) i de la seva afiliació a aquest partit, lluitant clandestinament contra la dic...
visualitzacions 7076 vegades
4.3 min
Vivint en un petit hotel, sense diners i sol, en Joan explica la dura experiència que li va significar viure dos anys a París.
visualitzacions 6812 vegades
3.1 min
Un dia en Joan va decidir que volia ser escriptor i se'n va anar a París. Però la seva experiència a França li va fer adonar-se'n que escriure era una mica més seriós del que es pensava.
visualitzacions 7220 vegades
5.1 min
Nascut en una família de classe mitjana baixa al barri de Sants, en Joan recorda la seva infantesa de postguerra, el fred i la fam.
visualitzacions 6588 vegades
3.1 min
En Joan recorda el seu treball com a crític literari de narrativa estrangera que feia per al periòdic Avui i per a La Vanguardia.
visualitzacions 6602 vegades
2.8 min
En Joan es va convertir en empresari i, durant molt de temps, va ocupar el càrrec de director en una editorial important, fins que un dia va decidir crear la seva pròpia editorial però les coses no van anar ...
visualitzacions 6512 vegades