Miquel Pons i Bonet

Miquel Pons i Bonet

Creat per Redacció il 01/01/2010
Miquel Pons i Bonet (S'Alqueria Blanca, Santanyí, Mallorca, 1928) ha treballat com a professor de llengua i literatura espanyola en diversos instituts de la seva illa natal. A més de la literatura, s'interessa pel teatre i la pintura, i publica articles culturals i de crítica a diversos diaris i revistes, com Diario de Mallorca, Lluc, Butlletí de la Societat Arqueològica Lul·liana i Estudis Baleàrics, entre d'altres.
El 1979 és nomenat cronista oficial de Santanyí, i el 1980 és nomenat membre de la Comissió per l'Ensenyament de la Llengua Catalana del Govern Balear.
El 1964 publica la seva primera novel·la, El poble, amb la qual guanya el Premi Ciutat de Palma. Tres anys després n'apareix una altra, Cèdules personals, que rep el Premi Ciutat de Manacor.
També és autor del recull de contes Quatre narracions (1981), que reedita i amplia amb nous contes sota el títol d’El dimoni i altres contes (2005).
Ha publicat les biografies de diversos pintors mallorquins, El pintor Antoni Gelabert (1984), Miquel Llabrés (1985), Torrent (1985) i Gabriel Alomar i els pintors del seu temps (1987). L'any 1999 la vila de Santanyí l'homenatja amb la primera medalla d'or de la població.

4.0 min
Nascut a S'Alqueria Blanca, en Miquel recorda quan, amb 10 anys, li van dir que devia anar a estudiar a Palma en un internat. Així, recorda aquells temps marcat per una educació religiosa.
visualitzacions 6283 vegades
6.3 min
En Miquel recorda el seu pas per Barcelona per anar a la universitat, el seu posterior trasllat a Madrid i les seves vinculacions amb el món de la cultura i la literatura.
visualitzacions 5966 vegades
5.0 min
Després de tornar a Palma i de la seva estada universitària a Madrid, en Miquel comença a vincular-se molt més intensament amb la literatura catalana i mallorquina
visualitzacions 6085 vegades
7.7 min
Després de 18 anys com a professor a Felanitx, en Miquel té molt bons records d’aquesta etapa, ja que hi va fer molts amics i sempre s’hi va sentir estimat.
visualitzacions 6826 vegades
2.7 min
Després de publicar nombrosos articles en diferents mitjans, en Miquel vol destacar la seva participació com a articulista a la revista Dies i Coses.
visualitzacions 6528 vegades
4.1 min
Catedràtic de llengua i literatura, escriptor, i amb tota una vida dedicada a l'ensenyament, en Miquel es pot definir com un home enamorat de la cultura.
visualitzacions 6006 vegades
7.6 min
En Miquel fa un repàs de les seves obres literàries i de la seva participació en el món de la cultura com el teatre, o la seva vinculació amb la pintura, de la qual es declara un apassionat.
visualitzacions 6418 vegades